Berbudi Bahasa la Skeeettt Cik Kak o00ii...:(

What???exam dah habess??;DD.yeahhh.terpancar wajah kepuashatian aku.Detik ini yang aku tunggu selama ini.Huahua..moga-m0ga dapat result terbaik lah,dan tak nk repaet paper.ouh sungguh menyeksakan lah kalaw repeat2 nih.-.-"tapi takpe la kan.nama pun belajar.adat la.heee;C.paper habes 30 haribulan 4,tapi balik rumah 2 haribulan 5.apekejadahnye??0.o.haha.semua nih miscomunication je..terbeli tiket lambat.tapi tak keesah la sebab tak perlu berasak asak naik bas rapid penang yang macam sardin uh.penat kot berdiri bawak beg besar-besar. nak naik prebet sapu, duet pulak yang menjadi permasaalahan utama.soo0,sape sini yang sudi bagi duet??please-please.HAHA.


Please Datok Donald Trump  Saya tak nak repeat!!:DD

Erh,bukan pasal paper repeat aku nk cerita kan.tapi mengenai keTIDAKpuashatian dekat akak yg tak de budi bahasa langsung.sedar la sket.awak tu perempuan.mana pergi sifat kesantunan awak tu??-.-"
Geram kot.Citew dye macam nih,alkisahh..time uh aku pergi satu rombongan silat nak sertai tournament kat Melaka.nak dijadikan cerita.kiataorang berhenti la kat satu tempat istirehat untuk menunaikan solat maghrib dan makan-makan.habis je solat.aku terus pegi cari makanan.almaklumlah.Penang ngan Melaka,jauh kot.sakit pinggang  den nih.heee;C.Lepas beli je makanan kat satu kedai nih,aku terus mendapatkan minuman,depan aku tu ada makcik cina nak beli air.beratur punyer beratur.tiba-tiba dengar satu suara yang agak nyaring.macam nie dye kata:

Pembuat air:"mak cik nih,sebenarnye nak ape?menyusahkan betol la,tadi kata nak teh ais.ni nak teh panas pulak"

Makcik:"kasi bungkus ye dik"

Pembuat air:la nk bungkus pulak.cakap betol la makcik.penat la saya macamnih.

korang boleh rasa tak ape yang aku rasa.rasa nk pelempang je.pembuat air tu.ye pun makcik tu salah.beradap la sket.awak tu pompoan.tak kesah la even mak cik tu yang salah.mungkin dye tersalah cakap ke.,tapi tak boleh ke cakap elok elok.Budi bahasa budaya kita la weh.!!!!lagi satu,dah la time uh,bnyak gila orang.kaw tak rase malu ke??buat malu orang melayu je.bangsa lain pun boleh berbudi bahasa dengan lebih baik laa....then,lepas tu giliran aku pulak.

Aku:kak teh ais bungkus ,satu ye.

Pembuat air:nah(dengan muka masam,macam nk kena penyepak)

Aku:saya nk bungkus,bukan nak minum kak.

Pembuat air:nie lagi sorang.cakap betol2 la.tadi nak minum.nie nak bungkus pulak.tak habis-habis nk menyusahkan aku

Aku:pehal nih??saya dah cakap terang-terang tadi nk teh ais kan?tak pham ke??lagi satu kak.akak nih takde budi bahasa ke??

Pembuat air:kaw nih.pahal??jap lagi aku balik selipar kat muka kaw.baru kaw tahu.

Lalu aku pun berlalu,dengan masih ada rase hormat lagi kat dye.korang rase panas tak??kalaw ikotkan hati,aku nak je sepak laju-laju punye..naseb baik la pompoan.tak nak la kan,nantie orang  kata Dayus pulak.lagipun tu tempat dye.tak nak la buat onar kat situdah la kurang ajar,kat makcik uh.aku tak tahu la.dah berapa orang kaw buat macam tuh??aku harap kaw berubah la.tak guna,rezeki yang kaw cari selama ini,lepas tu memaki hamun orang.kaw ingat berkat ke??haishh.sabar jeh.naseb baik aku ada iman.tak macam kaw!baru kejaa buat air,belom lagi ,jadi usahawan,jurutera,doktor.orang lain pun ada masalah jugak.tapi tak lah sampai terbawak kat tempat kerja!!


Berbudi bahasa lahhh:D

Aku bukan nak mendoakan yang kaw tak dapat rezeki.just aku nk kaw pikir.ape itu "BUDI BAHASA"ada pham tak??GrrRr..moga2 kaw cepat berubah.harap kaw baca la ape yang aku tulis nih.sebab dunia nih,berputar putar je.nantie mestie kaw kena balik,ape yang aku dan makcik tu rasa.bukan nak doakan,tapi kenyataan.:DD




2 comments:

sabrina said...

haishhh..x patot betul makcik tu..
buat malu kaum je la...

hairul aqua said...

tau takpe!
mestie ada pembalasanye nanti!XD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...