Dekat Kolej/Universiti lagi banyak budak hensem/cun,kenapalah nak berkapel masa sekolah ?Buang masa.

Gambar Siapa ni? Mintak permision eh.HAHA.

Assalamualaikum ! Oke.Hari ini semua nak cerita pasal Persembahan yang agak gempak dari Najwa Latiff dan Grayson Chance kan?HAHA.Komen dari aku.Aku memang admire gila kat Najwa Latiff tu.HAHA.* Rahsia kita je. Artis Youtube la katakan.Senang gila kan nak jadi artis macm dorang nih.Tapi most importantly,mestilah ada Bakat,kalau rupa je ada.tak guna jugak kan? hehe.Sebenarnye,bukan pasal Najwa latiff dan Grayson Chan yang aku nak cerita malam yang agak buta nih.:). Cuba tengok tajuk entry aku balik.


Ape yang aku perhatikan sekarang nih.Dah jadi satu Fenomena apabila, setiap pasangan mesti ada seorang kekasih atau boy/gurl dekat sekolah. Aku pun tak tahu lah,kenapa jadi macam nih.Adakah korang akan disisihkan?Mungkin jugak.Setelah aku buat beberapa kajian dan pemerhatian,berikut adalah beberapa fakta yang memungkin budak-budak sekolah sekarang suka sangat nak berkapel mapel nih :



  • Nak jadi seorang yang top atau femes sebab kapel mereka itu HoT la konon.
  • Takut disisihkan kawan-kawan rapat dan sekolah.
  • Ingin mencuba sesuatu yang baru atau semangat inkuiri yang tinggi.
  • Memerlukan bimbingan daripada insan bernama lelaki/wanita.
  • Dapat tukar relationship dekat Facebook sekaligus,menjadikan korang pasangan terhangat abad ini.
  • Boleh tayang muka pakwe/makwe korang yang Cun melecun tuh.


Aku main pakai list je.Tapi aku rasa memang ni la terjadi,apabila dunia teknologi dan nafsu menguasai diri.Itu,belum lagi kalau Syaitan yang tolong.Konfen-konfem lah jadi bende lain kan? huahua.Dekat sini,aku nak nasihat kan dekat adik-adik yang masih bersekolah tuh.Tak payah la Couple-couple nih.Banyak risiko daripada kelebihannye.Sebab aku banyak pengalaman.Nasib baik still boleh survive.Bukan aku kata, Couple tu tak bagus atau seangkatannye.Kalau korang rasa,itu pilihan terbaik korang,tak salah kalau korang teruskan.Definisi terbaik aku ialah:

  • Couple yang boleh ajak korang belajar.
  • Couple yang boleh bimbing korang kearah keagamaan.
  • Couple yang tak mendatangkan masalah dalam hidup korang.
  • Couple yang senantiasa memahami korang,
  • Couple yang hormat orang tua sekaligus hormat diri anda sebagai pasangan kekasih.
  • Couple yang sentiasa membimbing ada kejalan menuju kebaikan bukan kehancuran.


If korang rasa,kapel korang tu terbaik/terhensem/tercantek/terkiut. Aku jamin 200% korang silap sebenarnye.Sebab ape aku cakap macam tuh ?Setelah korang keluar dari zaman persekolahan,baru korang rasa ape yang aku cuba sampaikan ini.Lebih-lebih lagi kalau korang masuk Universiti kolej,atau seangkatan dengannye,baru korang tahu dan terfikir,kenapalah korang pergi kapel time dekat sekolah dulu.

Its more Better kalau korang boleh continue dalam pelajaran,tapi macammna pulak kalau korang terkantoi,dalam pelajaran sebab cinta masa remaja nih.Mesti korang tahu tinggi mana langit tu kan? HAHA.aku cakap berdasarkan pengalaman aku dan kawan-kawan aku.Mungkin takde rezeki dari tuhan.Tapi korang silap,sebenarnye korang yang pilih jalan yang salah. And yang paling penting dalam kehidupan ialah berkat doa dari ibu dan ayah kita serta keredhaan pada yang satu.

Sape pernah bercinta,dia lah monyet.HAHA.

Mungkin sekarang aku dah agak matang dan tahu apa itu cinta monyet dan monyet yang bercinta.HAHA.Kita tak boleh tolak jodoh,apatah lagi memungkinkan tidak menerima ketentuan ilahi.Dan cara terbaik adalah sentiasa bertawakal dekat tuhan.Dan yang paling penting,sebelum kita nak bercintan cintun,lebih baik jika kita bercinta dulu dengan tuhan,baru boleh bercinta dengan sesiapa pun.Pengalaman mengajar kita erti keperitan.*ayat macam baru putus cinta je.HAHA



My Miss admire.HAHA.mana tahu kan,Najwa latiff nih eden yang punyo?:)




10 comments:

♥e'in♥ said...

ade yg b'cinta dr sekolah then kawen yaw..

Muhammad Hairul Nizam said...

yup.memang ada.tapi dengan syarat,pasngn kena saling memahami.just opinion.:)

Diyana Norman said...

tapi x ramai lah yg kekal.... byk cinta monyet jee

Muhammad Hairul Nizam said...

Adat remaja lah.Semua bende nak dicuba.lumrah keremajaan.:):D

Run Away said...

cinta monyet pun ok gak kot....;d

Muhammad Hairul Nizam said...

oke? haha.kalau dpt yg oke.boleh lah.:)

Cik Lala said...

btol2..sy skong..huhu

Muhammad Hairul Nizam said...

Hehe.sokong2,jgn tak sokong.:).huhu.

Anonymous said...

wahh, bercinta galak ko yea, haha. hit me back at peliknyacintaku.blogspot.com

Muhammad Hairul Nizam said...

aku mcam kenal lah budak yg komen entry ni.hahaha.okei kawan.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...